Houdt u van SM?

Auteur: Dieter De Milde
Topic: Beleggingen

Bent u iemand die stiekem wel geniet van een stevige tik op de billen? Mogelijk vindt u een goed pak slaag zelfs heerlijk? U weet net als ik dat op deze aardbol mensen rondlopen die daar geld voor over hebben.

Geen bezwaar overigens, want bij Octavio zijn we nogal open-minded. We kennen er daarentegen heel weinig die genieten van een afstraffing op de beurs. 

Laat ons eerlijk zijn: 2022 is voor velen onder ons nogal masochistisch begonnen. Rode cijfers in plaats van rode oortjes.

Verkoopgolf rolt over de beurzen.
Paniek veroorzaakt manisch depressief beursverloop.

Bovenstaande titels zijn slechts enkele voorbeelden van koppen die u de afgelopen dagen zowel in de gewone kranten als in de gespecialiseerde vakbladen kon lezen. Vooral wanneer die koppen in de gewone kranten hun opwachting maken wil dat meestal zeggen dat ook Jan met de pet slaag krijgt.

De oorzaken? Een Russische meesteres die een Oekraïner onderdanig wil krijgen, toekomstige renteprikken in de VS, pijnlijke bedrijfsresultaten? Kies zelf maar, een schuldige aanwijzen verandert niets aan het resultaat. Wie niet graag afziet maar toch tikken blijft krijgen reageert begrijpelijk: paniek. Paniek genereert een vluchtreactie, wat leidt tot een sneeuwbaleffect waarbij heel wat rendement smelt als kaarsvet op de huid. Beleggers willen allemaal tegelijk de (pluche) handboeien afgooien en als de bliksem weg uit de kelder.

Ze zijn daar meestal terecht gekomen om te ontsnappen aan de inflatie en de nulopbrengst op de spaarboekjes om zich over te leveren aan beursmeesteres TINA (There Is No Alternative). Wie TINA een beetje kent weet dat ze sowieso nu en dan de zweep boven haalt.

De vraag is hoe rood u uw wangen laat worden. TINA is namelijk een rancuneus geval. Wie haar regels niet gehoorzaamt, krijgt het pas echt hard te verduren.  

TINA trotseren?

Octavio-klanten weten het al langer: met TINA hebben we een haat-liefdeverhouding. We zijn zot van haar als ze ons naar ongekende hoogten brengt, we zien geweldig af als we met haar de kelder in duiken.  

Hoe er dan überhaupt met haar te leven valt, horen we u vragen?

Simpel: we maken samen een plan op. Een financiële planning waarbij we u geen halsbrekende toeren laten uithalen om uw koopkracht te redden. Eentje waarbij u al zeker niet vastgebonden wordt.

Dat plan schrijven we samen met onze klanten aan het begin van de samenwerking uit. Dat betekent dat familiaal besproken wordt waarom bepaalde acties ondernomen worden en glashelder beschreven wordt wat het potentieel of definitief resultaat daarvan is. Klein voorbeeld: kapitaal dat men niet kan missen komt nooit bij TINA terecht. Het kapitaal dat wel op de beurs terechtkomt, wordt altijd op de lange termijn beschouwd. Impulsieve, paniekerige reacties behoren bijgevolg ook niet tot het financieel plan. Wat betekent dat veel van onze klanten alle paniek omtrent de beurzen aan zich voorbij laten gaan. Ze liggen bijgevolg ook niet wakker van TINA en haar tikjes. Ze leven volgens ons mantra: ‘stay calm and stick to the plan’.

We vragen onze klanten in principe maar één ding: stick to the plan.

Beweren dat onze klanten - eerlijk is eerlijk - nu en dan ook eens niet zenuwachtig worden is de waarheid geweld aandoen. Vergelijk het met huwelijksgeloften, niet iedereen onthoudt ten allen tijde de basisprincipes.

Als TINA te fel tekeergaat nemen ze meestal de telefoon op en bellen hun persoonlijke adviseur even. Die staat in no time ter plaatse om het plan nog eens te overlopen.

U zoekt nog een stopwoord voor als de pijn te hevig wordt? OCTAVIO! 

Meer info?