Return of the kasbon?

Auteur: Peter Magherman
Topic: Beleggingen

Return of the kasbon?

 

Vroeger was alles beter.

Toen durfde het nog eens regenen in de zomer.

Toen kon je op terras nog een streekbiertje met kleingeld betalen.

Toen hoefden we ons niet af te vragen of onze beste renner al dan niet de Tour kon winnen.

Vroeger was ook alles makkelijker.

Je kende nog gewoon de voornaam van je bankier.

Die had nog een bankkantoor in de Dorpsstraat waar je zonder afspraak kon binnenlopen.

En voor rendement zonder risico kocht je bij hem gewoon een kasbon!

Kasbon

Die kasbon kwam onlangs weer in het nieuws. Door de stijging van de rente verschenen berichten met daarin het heuglijke nieuws dat banken de interest op termijnrekeningen en kasbons gaan verhogen.

“EINDELIJK!”, galmde het ongetwijfeld bij nostalgici na het lezen van dergelijke koppen. De gedachte aan dikke gegarandeerde percenten klinkt de risicoschuwe Belg als muziek in de oren.

Wie na de euforie ook de moeite nam om wat verder te lezen begreep dat de 300 miljard euro op Belgische spaarboekjes nog niet meteen zullen stoppen met verdampen. De verhoging van de rente is, met links een hele en rechts een halve percent op een kasbon of termijnrekening, het zout op uw patatten nog steeds niet waard.

De huidige inflatiecijfers (9,62% voor juli 2022) maken het leven fors duurder, iets wat iedereen ondertussen voelt. Waar men zich merkwaardig veel minder ongemakkelijk bij voelt, is dat het bedrag op de spaarrekening exact hetzelfde blijft. Zolang van dat bedrag niets af gaat, is er voor velen weinig aan de hand. Emotioneel veel makkelijker dan een daling te moeten incasseren door een tijdelijke beurscorrectie.

Voor zij die zitten hopen op een verdere rentestijging en de return of the kasbon: analisten verwachten dat de reële rente nog meer dan 10 jaar blijft aanmodderen. Wie niet in dergelijke profeten gelooft, wensen we een comfortabel zittend gat en engelengeduld toe. Weet alleen dat hoe langer u wacht, hoe armer u wordt.

Zij die het gehad hebben met de pijn aan de pomp, de kramp in de Colruyt en der verdere untergang van hun spaargeld, raden we aan om eens van de volgende cocktail te nippen:

Aandelen

De beste oplossing om spaarcenten tegen inflatie te beschermen, zijn aandelen. Aandelen zijn niet alleen inflatiebestendig, ze zijn ook veruit de meest rendabele activaklasse op lange termijn. De forse beursdalingen van de laatste maanden hebben bij sommige mensen twijfel gezaaid, maar er is geen reden tot ongerustheid als de beleggingshorizon ver genoeg ligt. Een dipje komt er sowieso, maar wie tijd heeft komt dat altijd te boven. Dat bewijst de evolutie van de laatste 100 beursjaren. Letterlijk dus hier: TIME IS MONEY!

Maar is het wel een goed moment om nu in de beurs te stappen? Het heeft weinig zin te wachten op het ideale moment. De markt timen is onmogelijk. Vandaag is een beter instapmoment dan zes maanden geleden: de aandelenindex MSCI World noteert bijna 20% lager. Alleen heeft niemand een glazen bol.

Er bestaan manieren om het risico op een fout instapmoment te verkleinen. Beleggen kan bijvoorbeeld gespreid gebeuren over een aantal maanden, waardoor je de factor geluk bij het instappen verkleint.

Een gefaseerde instap is één zaak, de vraag blijft voor welk beleggingsproduct u kiest. Ook hier is spreiding een belangrijke prioriteit.

Trackers

De meest kostenefficiënte manier om op een gespreide manier in aandelen te beleggen zijn trackers of beursgenoteerde indexfondsen. Met die fondsen beschikt u meteen over een portefeuille van tientallen aandelen. Men kan bijvoorbeeld opteren voor één tracker op MSCI World; met die wereldwijde aandelenindex beleg je meteen in meer dan 1.500 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Denk aan Apple, Microsoft en Tesla, maar bijvoorbeeld ook AB InBev.

Trackers of passieve fondsen worden niet actief beheerd door een fondsenbeheerder. Ze zijn een afspiegeling van een beursindex en volgen deze referentie-index blindelings. De jaarlijkse beheerskosten zijn bijgevolg ook lager dan bij actief beheerde fondsen.

Waarom zou ik dan niet uitsluitend voor trackers kiezen horen we u denken?

Actief beheerde fondsen

Als fondsen beter willen presteren dan hun referentie-index (of tracker), moeten ze anders beleggen dan die index. Bij de selectie van dergelijke fondsen moeten de fondsenbeheerders ook bewezen hebben dat hun strategie tot een extra rendement leidt. Via verschillende kanalen kun je in een oogopslag zien hoe actief het fonds beheerd wordt en in welke mate het erin slaagt elk jaar beter te presteren dan de referentie- index. Iedereen die via Octavio belegt, weet waarover dit gaat.

Wie 100 procent beleggen in aandelen niet ziet zitten, kan opteren voor gemengde fondsen. Dat zijn fondsen die niet alleen in aandelen beleggen, maar ook in obligaties of andere activa. Die diversificatie verkleint het risico en kan voor meer gemoedsrust zorgen bij beleggers met minder risico-appetijt. Al boet je daardoor op de lange termijn wel aan rendement in. De rendementsvooruitzichten van een aandelenportefeuille voor de volgende tien jaar zien er een stuk beter uit dan die van (Europese) obligaties.

Er zijn veel actief beheerde fondsen, maar rendementen uit het verleden wijzen op grote prestatieverschillen. De beste fondsen zijn vaak fondsen van buitenlandse beheerders die moeilijker bij uw huisbank te kopen zijn.

Dat was vroeger, toen je nog de voornaam van je bankier uit de Dorpsstraat kende en waar je binnen kon lopen zonder afspraak, trouwens ook al moeilijk.

Meer info?